PEN PALS

TEXT

MERI VAINIOMÄKI

PHOTOS

ELIAS MARKKULA

 

DUMBØ Pen Pals. We sent a handwritten letter to Mara Balls. This was the answer. Transcript included in Finnish.

mara2.jpg

Mara Balls on elävä kivi. Mara Balls on lapsi ja vanhus, sota ja rauha. Vuoropuhelu. Mara Balls on ikiliikkuja. Mara Balls on valon ja pimeän loppumaton soidin.

Mara Balls syntyi tarpeesta puhutella ihmistä. “Hahmo” on kehittynyt toivotusti ja koen onnistuneeni tavoitteessani, joskin olen vasta lähtöruudussa.

mara3.jpg

Eka vuosi on ollut intensiivinen, kiihkeä, jännittävä, räjähtävä…Niin kuin missä tahansa ihmissuhteessa. Kovin haaste on suojella “romanssia” väljähtämiseltä ja turtumiselta. Ettei kyllästytä toisiimme tai ruveta pitää toisiamme itsestäänselvänä. Se vaatii duunia, omistautumista ja lempeyttä hyväksyä toinen sellaisena kuin se on. Meillä on maailman paras bändi ja tiän, että Antti ja Aapo ei oo luovuttamassa ekan vastoinkäymisen vyöryessä yli.


maraballs.jpg

Bändin sisäinen dynamiikka on pakotonta, orgaanista ja tasa-arvosta. Vaikka biisit on mun, bändin käsittelyssä biisit saa ihan oman muodon. Antti ja Aapo sovittaa omat soittimensa joitain poikkeuksia lukuunottamatta ja lopputulos on jotain ihan muuta kuin mihin pystyisin yksin. Usein myös hyvin perinpohjaisesti kerron miksi joku biisi on syntynyt ja mitä mä haluan sillä sanoa ja sitte jätkät tulkitsee sitä omalla persoonallisella tavallaan.

maraballs-11.jpg

Kun Mara Balls nousee bändinä lavalle, on kuin sillä olisi kolme päätä, kolme mieltä. Kolme sielua. Kolmipäinen rakastaja.

mara6.jpg

Uuden luominen on hyvin maaginen prosessi; yleensä joku melodia tai sananparsi ikään kuin vain tulostuu kauttani. Se ei oo ees kovin tietonen tila ja olen hyvin sisäänpäin kääntynyt ja eräänlaisessa hypnoosissa kun synnytän uutta biisiä. Sitten on tietysti erikseen, jos me ollaan jammailemassa Aapon ja Antin kanssa ja ruvetaan työstään jotain teemaa… Se on kommunikaatiota, leikkiä ja vuorovaikutusta. Tekisin sitä mielelläni enemmänkin, mutta se vaatii aikaa ja läsnäoloa, ja harmikseni pojilla on muutakin elämää. - LOL

mara5.jpg

Biisi herätetään eloon puhaltamalla siihen henki. Biisiin pitää uskoa ja luottaa, jotta se vie meidät perille. Siihen oivallukseen, tarinaan, tunnelmaan, jonka takia biisi on olemassa. Se haluaa kertoa jotain. Biisit on eräänlaisia kätkettyjä aarteita, jotka pitää löytää. Sitten kun me se vihdoin löydetään se aarre, meidän tehtävä on ohjata kuulija sen luokse.

maraballs-10.jpg

Suhtaudun esiintymiseen hartaudella. Tehtävä on mulle pyhä ja sisältää paljon vastuuta. Kun olen lavalla, pyrin olemaan auki ja läsnä. Kukaan kuulijoista ei ansaitse mitään vähempää. Siihen lyhyeen hetkeen lavalla koitan pakata kaiken elinvoimani, energiani ja sen mitä olen elämäni aikana oppinut ja jonka koen tarpeelliseksi jakaa.

mara4.jpg

Haluun olla vielä enemmän auki, vielä paljaampi, luottavaisempi ja rohkeampi. Haluun löytää uusia aarteita ja ohjata ihmiset niiden äärelle. Haluun olla vielä enemmän Mara Balls.